BIM

BIM: wat is het?

Een Bouwwerk Informatie Model (BIM) is een model dat gemaakt en gebruikt wordt bij een manier van ontwerpen en bouwen, waarbij een gebouw of constructie en veel of alle informatie daarover geïntegreerd als een informatiemodel in een of meer computer databanken wordt vastgelegd. Meestal vormt een 3D-model een onderdeel van het totale model. Ook kan andere informatie over het bouwwerk in het model geïntegreerd worden, zoals functies van ruimtes en onderdelen, planning van werkzaamheden, onderhoud van een gebouw, enz.

Doordat er in de bouwwereld nooit gewerkt wordt met 'prototypen', komen bouwfouten pas vaak tijdens de bouw aan het licht. Door te 'BIMmen', en al in de ontwerpfase een nauwkeurig informatiemodel te maken met informatie uit verschillende disciplines, worden deze 'fouten' al vroegtijdig gesignaleerd en opgelost vóórdat er ook maar een schop de grond ingaat. Dit werkt dan ook kostenbesparend en is meteen één van de vele voordelen van een BIM.

Door de structuur van de software kan bij een BIM ook calculatie- en rekensoftware worden gekoppeld aan het model. Ook is het mogelijk om een factor tijd (planning) en kosten mee te nemen (vierde dimensie (4D) respectievelijk vijfde dimensie (5D)). Hierdoor wordt het mogelijk om de opbouw en de kosten van een gebouw of constructie te visualiseren en te analyseren. Er kan zelfs nog een zesde dimensie (6D) aan toegevoegd worden: met beheer-software kan een gebouw gedurende zijn hele bestaan digitaal worden onderhouden en beheerd.

BIM & Novaedes / Van Overbeek

Wij hebben in 2011 gekozen voor het softwarepakket Autodesk Revit. Alle nieuwe projecten worden bij ons met dit programma ontworpen en uitgewerkt. We ontwikkelden daarvoor een speciale werkmethodiek en bouwden een eigen 3D-bibliotheek op. BIM zien wij niet alleen als een technische innovatie, maar meer nog als de katalysator voor een ander, beter ontwerp- en bouwproces; een proces waarin alle partijen samenwerken aan de engineering van een beter gebouw. De opdrachtgever staat niet meer langs de zijlijn, maar is actief betrokken in het centrum van het proces.

Terug naar onze expertise